Cara Mengendalikan Susu Ibu

Salam Sayang Semua..
semoga hari ni kita sentiasa bercas positif...sepanjang hari ye...
dan selamat menjalani Ibadah Puasa bagi anda yg berpuasa...semoga sentiasa bertenaga ,tenang dan damai
bersama rahmat Allah..Amin...

MOTIVASI PAGI INI :


"Ketahuilah hati yang tidak tenang adalah hati yang melupakan Allah Ta'ala. kembalikan hatimu pada Allah, nescaya Allah akan menyelesaikan masalah kamu. semua manusia akan diuji oleh Allah, jangan berdukacita dengan ujian Allah kerana ujian Allah menyebabkan kita hampir dengan-Nya.Sekiranya kamu redha dengan takdir Allah dan menerimanya dengan hati yang terbuka nescaya hati kamu akan tenang dan Allah akan menyelesaikan segala masalah yang kamu hadapi.Yakinlah pada Allah."


post kali ini saya ingin share ttg pengendalian SI (susu ibu)...
saya copy n paste disini supaya ILMU dapat di kongsikan dan di manfaatkan oleh semua pembaca.
Ini adalah pengalaman dari seorang ibu yang menyusukan anak sepenuhnya...Kredit to Mamiraysha

Cara Mengendalikan Susu Ibu
Salam. Sebagaimana yang telah dijanjikan..saya ingin kongsi cara menyimpan perahan susu ibu bagi ibu-ibu yang bekerja agar baby yang ditinggalkan dengan baby sitter still mendapat khasiat susu ibu..versi saya la..

Dengan ini..walaupun berjauhan..baby still rasa close dgn mummy melalui bekalan berkhasiat ini. So, lepas ni..bekerja bukan satu alasan untuk baby tidak mendapat susu mummy ye..ramai yang telah berjaya melakukannya..nak or tak nak je. Biasalah, sudah lumrah alam..nak sesuatu yang terbaik..bukan senang..perlu usaha lebih skit. Macam tu la masa husband kita ngurat kita dulu..hehe..susah gak nak dapat kan..ye la..barang baik..hahaha..usaha ambik ati tu kena lebih skit.. Macam tu la juga nak bagi baby dengan susu terbaik ni. Usaha kena lebih sikit. Hanya Mummy yang berjiwa kental sahaja mampu mengharungi dugaan bagi memastikan baby membesar hanya dengan susu semulajadi daripada mummynya sendiri. Mummy yang kurang kental semangatnya macam saya dulu..hehe.. (kekentalan hanya bertahan 7.5 bulan)..akan memilih susu formula..senang, pick and pay aje.. So, antara usaha-usaha paling utama yang perlu dilakukan oleh mummy yang berjiwa kental ni of coz la memerah susu dan menyimpan susu dengan baik..tapi macamana ye?

Macamana Nak perah susu ibu?

Kat pasaran sekarang ni macam-macam jenis pam dijual untuk memudahkan ibu-ibu mengepam susu ibu..dari pam manual sehinggalah pam elektrik..hah lg senang ada gak pam yang handsfree..tak yah nak pegang2..bleh wat keje lain sambil pam susu.. Berikut saya paparkan beberapa jenis pam yang ada dipasaran..


http://2.bp.blogspot.com/_xBmvvC4OLts/S-ij6iGpHnI/AAAAAAAAAII/8lB6kKTkGZw/s320/spectra3.jpg
Ni pam Spectra 3 namanya. Pam elektrik. Harga pasaran RM388 untuk pam sebelah sahaja (single pumping) tp ada jual aksesori tambahan untuk sebelah lagi (double pumping)kalau tak silap RM70. Ramai ibu-ibu bekerja memilih pam ini untuk memerah susu. Berat dia lebih kurang 1.4 kg.

http://1.bp.blogspot.com/_xBmvvC4OLts/S-in7WpF0YI/AAAAAAAAAIY/VMt4eFsrdbQ/s320/ameda+lacteline.jpg
Ni pulak Ameda Lactaline. Pam elektrik juga. Harga pasaran RM888. tersedia untuk double pumping. Berat lebih kurang 500g aje. Bunyi pun agak senyap. ada 2-phase expession (mcm cara baby hisap..dia sedut pendek2 laju2 pastu dia telan dgn dalam..)

http://2.bp.blogspot.com/_xBmvvC4OLts/S-itCqApeMI/AAAAAAAAAIg/_W5yU2DAHM8/s320/medela+freestyle.jpg
Ni pun pam elektrik juga. Pam ni namanya Medela freestyle. Pam idaman ibu-ibu yang rutin hariannya mengepam susu. Saya pun mengidam gak pam ni..tapi nak wat camne..hubby blum bg green light lg. Bestnya pam ni sebab dia handsfree..tak payah nak pegang2..sambil pam pun kita bleh wat keje lain..(berdasarkan testimoni yg sy penah baca la). Harganya pun boleh tahan mahalnya. Harga pasaran RM2299 satu set bersekali dgn cooler bag dan 4 botol susu. Fuhh!! terbeliak gak la biji mata nampak harga ni..menggigil gak la tangan nak kuar duit banyak ni kan? tapi kalau dikira2 balik..cuba kira kalau baby kita minum susu formula..bukan murah. Katakan la belanja susu formula sebulan RM200 darab lak dengan 2 thn..RM4,800 dah tu.. lagi mahal kan? cuma duit kuar sikit2 tu yg tak perasan tu.. pam ni tahan lama..utk anak yg seterusnya pun bleh guna lagi. So memang berbaloi-baloi..hehe.. Berdasarkan survey yg dibuat, (minat punya pasal)paling murah dijual (drp ejen yg dipercayai)RM1699. So, jgn terpedaya kalau ada yg jual RM1200 ke RM1300 ke..sbb ada yg kena tipu tau..Pam ni gak ada 2-phase expression..sebijik mcm baby hisap. Saya penah gak try kat susuibu.com kat bangi..(kena bayar RM20 tu sbg deposit..nanti beli pam dia deduct drp harga pam..kalu tak beli..burn la :-() Best! lembut je breastshield dia..kita bleh laraskan tahap kekuatan sedutan dia dr 1-9 kalau tak silap. Pastu kita bleh setkan kat monitor dia..level yang kita serasi. Dia ada rechargable batteri yg bleh thn 3 jam sesi pengepaman. Ringan pun ringan..tak sampai sekilo pun..so easy to carry la org jawa ckp..

Pam elektrik sesuai buat ibu-ibu yang bekerja..yang mengepam adalah rutin hariannya..tak lah lenguh sangat. Bagi ibu-ibu yang perah sekali sekala bleh la pakai pam manual aje..yang bekerja bleh gak pakai yg manual..tepuk poket tanya bajet! hehe..ni ada beberapa jenis pam manual yg ada di pasaran..

http://1.bp.blogspot.com/_xBmvvC4OLts/S-kBnB39RBI/AAAAAAAAAIo/beye4ZH64GU/s320/aventisisset.gif

Pam ni namanya Philips Avent. Berdasarkan survey, harganya RM219.90. Tak penah try, so tak tau nak cite. Ada org kata ok..

http://1.bp.blogspot.com/_xBmvvC4OLts/S-kGoG_9SSI/AAAAAAAAAIw/9WbAtrgfOVs/s320/bre_harmony_l.jpg

Ni pulak pam medela harmony. Harga pasaran RM269. Dia ada 2-phase expression..iaitu menyerupai cara hisapan baby..

http://3.bp.blogspot.com/_xBmvvC4OLts/S-kHvO0zriI/AAAAAAAAAI4/C5Sj7foM-78/s320/medela+manual.bmp

Pam ni namanya Medela Manual. Harga pasaran RM149.

http://3.bp.blogspot.com/_xBmvvC4OLts/S-nqYUO6soI/AAAAAAAAAJA/mflb1rWSAZI/s320/DSC02836.JPG

Hah, lastly, nampak tak Rania masukkan apa dlm mulut dia tu? hah, tu la pam semulajadi yang takde kos diperlukan..hehe..perah pakai tangan! Saya mengamalkannya! Start dari Rayyan dulu sampaila Rania sekarang.. senang..tak akan terlupa punya nak bawa pi keje..hahaha..pun..tak sakit juga..rosak pun tidak..hehe..cuma kekurangannya..lenguh tangan dgn leher ler..

http://1.bp.blogspot.com/_xBmvvC4OLts/S-nsfnzLNoI/AAAAAAAAAJI/aUptXEJ1QiI/s320/DSC00040.JPG

Inilah hasil perahan dengan tangan suatu ketika dulu..tapi sekarang stok ni dah berkurangan..dan penah gak baru-baru ni tinggal 1 botol je stok..huhuhu..tapi la ni baru je meningkat balik jadi 8 botol dan usaha sedang dijalankan untuk meningkatkannya lagi..mudah2an Allah mengizinkannya..

Cara Penyimpanan Susu Ibu

k, dah pilih cara nak perah..pastu nak perah dalam apa plak? Macam saya..saya perah dalam botol susu BPA free yang safe for baby! macam-macam jenama ada dijual di pasaran..ada mom's little ones (harga pasaran 6 botol (5 oz) : RM39), bumble bee (harga pasaran 8 botol (4 oz) : RM38.90), safety plus (harga pasaran 2 botol (4 oz) : RM8.90)..la ni anakku pun dah kuarkan botol susu bebas BPA ni..penah gak beli 1 RM8.90 harganya..for 4 oz..comel! beli kat carefour alamanda. Dulu masa Rayyan..saya perah dalam botol susu biasa yang 4 oz / 5 oz tu..ala yg byk jual kat pasaraya tu..masa tu tak cukup ilmu lagi..la ni dah baca artikel yang botol susu biasa tu mengandungi BPA yang bertoksik yang boleh membahayakan kesihatan baby..so bertukarla kepada yg lebih selamat..tak mau la mempertaruhkan kesihatan baby..nak bg sihat dgn susu ibu..jd tak sihat plak dgn pencemaran botol susu! Nak tau botol BPA free ni..biasanya kat bawah botol tu dia tulis PP5..kalau botol biasa dia tulis PC3 kalau tak silap. Bagi saya, perah dalam botol susu ni senang..kita bleh terus warmkan dia dgn botol ni dan masukkan je puting dah sedia untuk baby minum. Kos dia tinggi sikit la sbb botol susu ni mahal skit tp tahan lama..kita bleh basuh balik dan guna semula.. Sebelum perah, kena pastikan botol susu ni kering dulu. Kalau tak kering takut susu rosak. Adalah lebih baik bg botol susu kering dgn sendiri berbanding kita lap. Tapi saya kalau tak sempat sy lap pakai tisu kasi kering..hehe.. Hah 1 lg..jgn penuhkan botol susu..kena tinggalkan ruang udara..sebab kalau masuk freezer..susu ni akan mengembang ke atas. Perah susu untuk sekali penyusuan aje..tak yah banyak2..baby biasanya hisap dlm 2oz hingga 4oz..so perah dlm kuantiti ini sahaja. Sayang kalau perah banyak2 dlm 1 botol..tak abis..kena buang..sebb once baby dah hisap, maksudnya susu dah kena air liurnya..susu perlu dihabiskan dlm masa 1 jam..kalau tak, susu dah tercemar akibat tindak balas air liur dgn susu.. Jangan lupa pastikan botol susu bersih sebelum kita guna. Saya biasanya guna pencuci khas utk botol baby..yg takde chemical jenama pureen (harga pasaran 1 botol dlm RM17.50 hingga RM22.90)..pastu sterill guna sterilizer. Masa Rayyan dulu rendam pakai air panas je..hehe..tp sekarang ni kesuntukan masa..beli sterilizer..senang..masukkan 6 botol susu tekan suis..6 minit siap! Sterilizer yg saya guna..jenama Little bean..sbb murah skit berbanding jenama lain :-) siap ada percuma warmer lagi. Harga pasaran RM199 tp saya beli time offer dgn harga RM169.

Selain botol susu ni, ada gak yang perah susu dalam bekas dadih. Saya penah buat masa dlm pantang dulu..memandangkan tak prepare awal2 beli botol susu siap2. Ni pun member yg belikan dan kirim kat husband. So, dinasihatkan kpd ibu2 yg tgh sarat mengandung dan telah bertekad ingin fully breastfeed baby..belila awal2..senang! Bekas dadih ni saya guna untuk sekali simpan je. Pastu saya buang. Sebelum guna, bekas dadih ni pun kena cuci skit..nak pastikan kebersihannya.. Tapi kekurangannya, bekas dadih ni makan space besar skit sebab dia melebar ke atas. Kalau sape2 yg banyak stok tu..bleh tak muat la freezer.

http://3.bp.blogspot.com/_xBmvvC4OLts/S-pNvpCgskI/AAAAAAAAAJo/uSWUQnhQ-fA/s320/DSC02018.JPG

Satu lagi pilihan..bleh gak simpan susu dlm liner yg ada dijual di pasaran. Liner ni plastik yg bleh simpan susu. Digunakan untuk sekali guna je pastu kena buang. Ramai gak yg pakai ni tp yang lecehnya tak bleh panaskan terus plastik ni..

http://3.bp.blogspot.com/_xBmvvC4OLts/S-pERBy2XaI/AAAAAAAAAJY/QTZK5BujFfI/s320/storage%2520bag.jpg
Ni contoh liner yg saya maksudkan. Ni jenama You Have A Baby Breast Milk Storage Bag. Harga pasaran RM29.90 utk 100 pcs 8oz. Saya tak penah guna..rasanya dia bleh trus guna..tak yah nak cuci2 dulu..

Satu lg, jangan lupa untuk tanda/ tulis nama baby, tarikh diperah dan masa kat botol / bekas dadih / liner tu. Kalau botol, sy biasanya lekat pakai masking tape..dan tulis atas masking tape tu. Masking tape gam dia x kuat sangat..senang je nak tanggalkan tanpa kesan. Kalau bekas dadih..saya tulis atas penutup bekas dadih pakai permenant marker. Liner plak tak penah guna..maybe bleh pakai permenant marker gak kot. Ini penting..supaya kita sedar usia susu tu..hehe. First in, first out!. Mana masuk dulu..kena guna dulu la.

Berapa Lama Susu Ibu Yang Diperah ni Tahan?

Berdasarkan pembacaan saya, kalau biarkan di suhu bilik..susu ni bleh tahan 4-8 jam. Tapi berdasarkan suhu kat Malaysia ni..4 jam je tahan. Kalau masuk dlm peti sejuk bahagian bawah, dia tahan 3-5 hari (tp saya biasanya sy anggap 3 ari je). Kena letak di bahagian belakang sekali. jangan letak di bhgian dpn atau kat poket tepi peti sejuk tu sbb kat kawasan tu suhu berubah2 akibat pembukaan dan penutupan pintu peti sejuk..lagi plak kalau ada anak kecik yg kejenye buka dn tutup peti sejuk..(hehe..mcm Rayyan..tp skrg tidak lg sbb daddy dah soletep pakai masking tape..hahaha!). Kalau dibiarkan kat sini..didapati susu tu nnti akan ada 2 layer..ada warna putih yg timbul dan bawahnya air..ni bukan tanda susu rosak. Jangan plak buang bhgn putih yg timbul tu dan bg kat anak air je. Bhgian putih yg timbul tu adalah kandungan lemak dlm susu..tu yg timbul tu. So, bila nak bg anak susu..ibu2 kena gelek2kan botol tu mcm penari dangdut buat..sampaila..2 kandungan yg terpisah td bercampur semula. Bila dah puas hati..dah rupa susu balik..bleh la panaskan dan sedia utk baby minum.

Letak susu kat bahagian bawah peti sejuk ni utk penggunaan dlm masa singkat..2-3 ari sbb susu kat sini lebih fresh berbanding yg dibekukan. Senang pun senang nak panaskan. Tapi kalau nak wat stok..jangka panjang..bleh simpan dlm freezer (tempat pembeku). Kalau peti sejuk 2 pintu, susu yg disimpan dlm freezer ni tahan 3 bulan. Tapi kalau peti sejuk 1 pintu, tahan 2 minggu aje. Kalau susu disimpan dlm deep feezer..tahan 6 bln hingga 1 thn.

Macamana Nak Panaskan Susu Yang Dikeluarkan Dari Peti Sejuk?

Jangan panaskan susu tu directly atas api..sbb nanti kandungan nutriennya bleh rosak dgn kepanasan tersebut. Juga tak bleh rendam dengan air panas atas alasan yang sama. Rendam dengan air suam di bawah suhu 50 darjah celcius. Nak kena beli ke termometer nak check suhu ni? hehe..terpulang kemampuan anda! bg saya..agak2 je dgn jari..jgn panas sangat. Bila dah rendam botol yg sejuk ni..air suam ni akan jd sejuk..so kena gantikan balik dgn air suam semula..ulang langkah yg sama..sehingga susu td jd suam.

Masa Rayyan dulu memang saya guna kaedah manual ni. Sekarang ni..Rania, saya guna warmer utk panaskannya. Laraskan suhu 40 darjah celcius..masukkan air skit dlm warmer ni..kemudian masukkan botol susu..tekan suis..tinggal je..senang! Kalau botol br kuar freezer lambat skit susu nak cair. Biasanya pukul 5.15 pg saya kuarkan susu dr freezer..masukkan dlm warmer ni..nak pegi keje dlm pukul 6.15 pg br saya tutup suis. Memang dah suam dah susu masa ni.

http://4.bp.blogspot.com/_xBmvvC4OLts/S-yWiAlFaMI/AAAAAAAAAKA/KSLcyrubkVc/s320/DSC03215.JPG
Ni la rupa warmer saya tu. memang banyak membantu! 1 botol je bleh masuk. bleh set 3 suhu. 40 drjah utk panaskan susu..70 utk panaskn mknn..mcm bubur (bekas disertakan) dan 100 darjah utk sterill.

Susu yg dikeluarkan dr peti sejuk or freezer akan tahan selama 4 jam dlm suhu bilik. Manakala susu yg kuar dr freezer dan kemudiannya diletakkan kat dalam peti sejuk kena abiskan dlm tempoh 24 jam.
Sebenarnya lebih senang utk handle susu yang cair berbanding susu beku. Susu beku yg telah cair atau dicairkan tidak boleh dibekukan semula tetapi susu yg memang asalnya cair bleh dibekukan. Susu yg telah dipanaskan tak bleh disimpan semula. Kena abiskan dlm tempoh 4 jam dr wktu dia dikluarkan tp once dah kena air liur baby..kena abiskan dlm tempoh 1 jam! So, kalu baby jenis x menyusu byk, better asingkan susu yg tlh dipanaskan..masukkan dlm botol lain kuantiti susu yg baby perlukan..so baki susu bleh guna utk tmpoh slbm 4 jam lg.

Macamana Nak Bawa Susu Yang Diperah Di Opis Ke Rumah?

Untuk memastikan susu perahan berkekalan kesegarannya, lepas perah saya masukkan dlm peti sejuk kat opis. Pastu bila nak balik, ambil dan masukkan dlm cooler bag berserta ais dan bawa balik ke rumah. Susu ni bleh rosak kalau suhu berubah2..so kena keep cool kan dia.
http://1.bp.blogspot.com/_xBmvvC4OLts/S-zQ5M7WD2I/AAAAAAAAAKI/dCMgaKkTDpQ/s320/DSC03214.JPG
Ini cooler bag yg saya guna. Jenama momslittleones. Harga pasaran RM125 (bag+3 pack ice pack+6 bottle 5oz). Kalau ketiga2 ais pack ni digunakan sekali..susu maintain sejuk selama 12 jam (jaminan oleh pengeluar) tp sblm guna, ice pack ni kena bekukan selama at lease 8 jam. Kadang2 tak sampai pun 8 jam pun sy bekukan..hehe..ye la utk pjlnn 1 jam 2 jam bleh maintain sejuk lg. Tu pun sampai rmh x cair lg ice pack tu. Masa Rayyan dulu saya guna cooler box aje..beli kat giant..rasanya. RM40 lebih kurang..cap ape tak ingat..tp kalau cap coleman mahal.. Masa dulu pi opis bw kete parking luar opis je..tak la malu sgt dok usung benda tu..hehe. Masa Rania pulak.. dah kena pindah putrajaya..pi keje naik bas (tak lama 4 bln pastu kena pindah bangi plak..x bleh naik bas lg..). Malu plak nak usung cooler box tu naik bas..tu yg beli cooler bag tu..nampak bergaya skit..hahaha..org pun tak tertanya2 kita bawa apa.

Sekian saja cite saya. Fuh! siap juga akhirnya. Hari ni ari ke 5 post ni sy edit. Tiap2 ari tulis sikit demi sikit..hehe.



 Sekian, Semoga memberi manfaat untuk ibu2....



2 Response to "Cara Mengendalikan Susu Ibu"

Mrs Lurve said...

tima kasih utk entry nie...memg bercita2 utk bf baby, sbb sy nie zerro knowledge sal bf nie, entry nie sgt membantu. tq byk2

masyitah said...

Salam.akak, sy ada soklan nk tnya ni.sbb baru firstime nk EBM kat baby.
Banyk info sy dpt bila baca dr blog ni.tenkiu kak.
Soklan sy, anak sy mnm susu x bnyk.dlm stgh ooz ke 1 ooz.kdg2 3ooz.tp susu y sy simpan dlm 3-4ooz. Mcm mana sy nk bg jimat susu ek?boleh x kalu sy cairkan susu dlm peti ais,pas tu sy goncgkan u ratakan..dan, sy tuangkan dlm botol lain dlm 1ooz u warmkan.atau sy warmkan 3ooz, pah tu tuangkan dlm botol lain u baby isap.baki tu masuk dlm peti@ biarkan dlm suhu bilik.pah tu nk guna sy pnaskan semula..pleaseee..

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails
 

SweetBajuKurung Copyright © 2009 Fashionzine is Designed by Ipietoon for Bie Blogger Template
In Collaboration With Teen Celebrities